Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακεές Τρικάλων

Αντιπροσωπεία του της συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, από τους/τες Γάτσιου Βάσω, Δαλαμάγκα Ελένη, Ζαχαρόπουλο Αθανάσιο και Χονδρό Γεώργιο, επισκέφτηκε σήμερα τις φυλακές Τρικάλων και είχε πολύωρη συζήτηση με τον Διευθυντή και το συμβούλιο των φυλακών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις διαδικασίες λειτουργίας των φυλακών έχοντας στραμμένη την προσοχή του τόσο στην τήρηση των κανόνων λειτουργίας όσο και κυρίως στην διαδικασία βελτίωσης και αναβάθμισης των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων αλλά κι των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Στις φυλακές Τρικάλων κρατούνται πλέον των 700 φυλακισμένων και εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι. Άρα και το μέγεθος αυτής της κοινωνίας είναι τέτοιο που λόγο και των ιδιαίτερων συνθηκών αλλά και του μεγέθους οφείλουμε να είμαστε κοντά της.
Αφορμή για την σημερινή μας επίσκεψη ήταν το υπόμνημα που έστειλαν αρχές Σεπτεμβρίου οι κρατούμενοι στο Διευθυντή και στο συμβούλιο της φυλακής με 9 αιτήματα που αφορούν κυρίως στην βελτίωση των συνθηκών της διαβίωσης τους, όπως:
• Δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ειδικά στην οδοντιατρική (χρειάζεται να περιμένουν 3-4 μήνες). Για την εξέταση δε από ψυχίατρο (πιθανώς και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων) πρέπει να καταβάλλουν το τίμημα των 25 ευρώ, ποσό το οποίο δεν διαθέτουν όλοι οι κρατούμενοι, λόγω της θέσης τους (έγκλειστοι χωρίς εισοδήματα).
• Πολλοί κρατούμενοι δεν λαμβάνουν άδειες, αν και τις δικαιούνται, και δεν απολύονται υπό όρους, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις.
• Παρουσιάσθηκαν (σύμφωνα με τους κρατούμενους) φαινόμενα αισχροκέρδειας από τον μπακάλη και το μανάβη της φυλακής.
• Πολλοί κρατούμενοι, μετά από μεταγωγή τους σε Δικαστήρια, βρίσκουν (χωρίς να το γνωρίζουν) το κελί και το κρεβάτι τους κατειλημμένο.
Από την συζήτηση έγινε φανερό το γεγονός ότι παρότι οι φυλακές Τρικάλων είναι μια καινούργια εγκατάσταση - και ο αρμόδιος υπουργός είναι Τρικαλινός βουλευτής –, εμφανίζουν μια σειρά από ελλείψεις τις οποίες η διοίκηση της φυλακής ευελπιστεί να άρει με κονδύλια του ΕΣΠΑ . Η αντιπροσωπεία μας τόνισε ότι τα ζητήματα που είναι στην αρμοδιότητα του συμβουλίου της φυλακής οφείλουν να αντιμετωπίζονται θετικά και γρήγορα με γνώμονα πάντα το γεγονός ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών αποτελεί καταρχήν απλή εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων, αλλά και αναγνώριση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου για αξιοπρεπή διαβίωση. Άλλωστε, και σύμφωνα με το σωφρονιστικό κώδικα, οι κρατούμενοι/ες στερούνται μόνο τη φυσική τους ελευθερία, που σημαίνει ότι συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην επικοινωνία και πάνω απ’ όλα στην αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: