Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Χαιρετισμός του σ. Δημήτρη Παπαθανασίου στο "Φρούριο"

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αριστεροί πολίτες έχουν πετύχει τη δική τους νίκη.

Η επιχείρηση αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ, με την «μηντιακή» εκμετάλ λευση των φαινομένων απαξίωσής του που τροφοδοτήθηκαν από το εσωτερικό του, τελικά δεν πέρασε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με όπλα την ενωτική πρότασή του προς τον κόσμο της εργασίας, τις προγραμματικές θέσεις και την πολιτική του πρόταση, ακόμη και την ικανότητα αυτοκριτικής, είναι εδώ και ελπίζουμε ότι την επόμενη των εκλογών θα συμβάλει πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά για μια ισχυρή σύγχρονη και ριζοσπαστική αριστερά .

Η πρόσφατη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών σηματοδότησε τη δυναμική επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή της χώρας. Σηματοδότησε την ικανότητά του να διαδραματίσει ρόλο στις μετεκλογικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, μεσούσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, προβάλλοντας ως προγραμματικό πρόταγμα την απασχόληση, ιδιαίτερα για τους νέους.

Δεν είναι μόνον η φιλοτιμία και το πλεόνασμα ανιδιοτέλειας των αριστερών πολιτών που τους συσπειρώνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η συνείδηση ότι χρειάζεται ισχυρό αριστερό αντίβαρο σε μια Βουλή, όπου το αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ θα ρέπει προς δεξιές πολιτικές, πιεζόμενο και από την παρουσία μιας ισχυρής, αν και διαιρεμένης, δεξιάς αντιπολίτευσης. Όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας, αλλά και σε θέματα βαθύτερων προοδευτικών αξιών, που προσβάλλονται με το δόγμα περί μηδενικής ανοχής απέναντι στους μετανάστες, Δόγμα που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ και προβάλλει ακόμη και με το κραυγαλέο σύνθημα να απελαθούν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Η ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στενά κομματικός στόχος. Δεν εξηγείται με ερμηνείες πως πρόκειται για... "ψήφο οίκτου". Είναι συνειδητή πολιτική θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προβλήματά του, εγγράφεται στο ευρωπαϊκό ρεύμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Χθες μόλις στη Γερμανία και την Πορτογαλία τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς κατάφεραν να ραγίσουν την αυταρέσκεια των δεξιών δυνάμεων ότι έχουν κυριαρχήσει.

Και έστειλαν μήνυμα ότι η διέξοδος από την παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να είναι προς τα αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει αποδείξει με σειρά πρωτοβουλιών του για τα δικαιώματα των νέων και των εργαζομένων (άρθρο 16, stage, γενιά των 700 ευρώ) και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του στα κινήματα, μπορεί να εκφράσει πολιτικά τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό, να παίξει ρόλο στην κοινωνικοποίηση της πολιτικής και στην πολιτικοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τις τελευταίες μέρες η εκλογική επιρροή του βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Φίλες και φίλοι

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και όλοι και όλες μας στο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένοι δίνουμε μια μάχη με μεγάλη πολιτική και προγραμματική αυτοπεποίθηση, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν μπροστά σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς αγώνες για το εισόδημα των εργαζομένων, για το περιβάλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ήμασταν παρόντες στη Βουλή, ασκώντας κατά γενική ομολογία την πιο ισχυρή και αποτελεσματική Αντιπολίτευση, για την προστασία της κοινωνίας απέναντι στην κρίση και υπερασπιστήκαμε το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών και των υποδομών κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης.

Δώσαμε μάχες για τη δημόσια παιδεία, για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, για την εξασφάλιση δημόσιων χώρων, για τη διασφάλιση ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες.

Είμαστε όμως παρόντες και τώρα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Απέναντι στην δήθεν «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας της οποίας οι υπουργοί με την παρωχημένη παλαιοκομματική ρουσφετολογική τους νοοτροπία βολεύουν τους κομματικούς τους παρατρεχάμενους , απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εφορμά προς την εξουσία και ζητά από τους πολίτες λευκή επιταγή με ένα πρόγραμμα που έχει τον γενικό τίτλο «θα τα δούμε όλα μετά» παρουσιάζουμε με αναλυτικό τρόπο τις προγραμματικές μας θέσεις και τις προτάσεις μας στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Προσπαθούμε να φέρουμε στο επίκεντρο της συζήτησης την ξεχασμένη κοινωνία, τους μακροχρόνια άνεργους, τους εργαζόμενους σε προγράμματα stage, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι φανερό ότι κάποιους δεν τους βολεύει και προσπαθούν με αγωνία να αλλάξουν την ατζέντα. Μόνο και μόνο όμως ότι σήμερα λίγες μέρες πριν τις εκλογές όλοι πια αναγκάζονται να μιλούν για τα stage, όλοι πια αναγκάζονται να μιλούν για την εργασιακή επισφάλεια των νέων, είναι για μας μία πρώτη μεγάλη νίκη πριν ακόμα φτάσουμε στις κάλπες.

Μια πρώτη μεγάλη νίκη, που την πετύχαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, φίλες και φίλοι, έβαλε δυο εβδομάδες πριν στο τραπέζι της προεκλογικής συζήτησης την κοινωνική ατζέντα.

Προτάσεις, για το πώς μπορούμε να υψώσουμε μία ασπίδα προστασίας της ξεχασμένης κοινωνίας απέναντι στην κρίση.

Η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία ισοπεδωμένη δεν μπορεί να υπάρξει, η προοπτική της άνεργης ανάκαμψης που προδιαγράφουν οι στρατηγικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είναι στον αντίποδα της δικής μας ξεκάθαρης αριστερής πρότασης διεξόδου.

Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν λέμε ότι χρειάζεται να βγει ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, για να είναι ξανά στο επίκεντρο η ξεχασμένη κοινωνία, οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις της. Γιατί, φίλες και φίλοι, είναι πλέον δεδομένο ότι την επόμενη των εκλογών Κυβέρνηση θα έχουμε.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει δυνατή στη Βουλή και η φωνή της αριστερής αποτελεσματικής Αντιπολίτευσης, γιατί εμείς έχουμε αποδείξει όχι στα λόγια αλλά με πράξεις ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος των εργαζόμενων, των άνεργων, των νέων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε μία ασπίδα προστασίας για την κοινωνία, μία ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον, για τη δημόσια παιδεία, για τους επισφαλώς απασχολούμενους. Χρειαζόμαστε λοιπόν τη στήριξη των πολιτών τούτη τη φορά περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Χρειαζόμαστε και τη δική σας ψήφο, για να είναι η φωνή της κοινωνίας μέσα στη Βουλή και για να είναι όσο πιο δυνατή γίνεται.

Για να κατευθύνουμε την πολιτική ζωή προς τα αριστερά.

Είναι ένα δύσκολο στοίχημα αυτό που έχουμε μπροστά μας, αλλά είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: