Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Από τα «Δεκεμβριανά» στα έδρανα της βουλής

Τα Τρίκαλα έχουν βουλευτίνα

Η πρώτη συνέντευξη στην "Ελευθερία" Λάρισας

Η οικονομολόγος Ηρώ Διώτη, είναι μόλις 30 ετών και θα αποτελέσει μια από τις νεότερες παρουσίες του κοινοβουλίου, με τη νέα του σύνθεση, μετά την εκλογή της ως βουλευτής Λάρισας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι η δεύτερη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει βουλευτή στη Λάρισα και μάλιστα γυναίκα ξανά, μετά την εκλογή της κ. Ν. Λουλέ το 1996. Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ η ανακούφιση μετά την ανακοίνωση του exit poll που επιβεβαίωσε την είσοδο στη Βουλή διαδέχθηκε η χαρά για την εκλογή βουλευτή. Όταν πριν 20 ημέρες ο πολιτικός σχηματισμός απειλείτο με διάσπαση είναι απολύτως φυσιολογικό να πανηγυρίζουν για την είσοδο στη Βουλή. Τα συναισθήματα προχθές βράδυ στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτά που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Η... βουλευτής πλέον κ. Η. Διώτη, με τη φρεσκάδα της νιότης της, δεχόταν χθες ευχές (αλλά και πειράγματα) από συντρόφους της στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει καταρχήν η ίδια, το αποτέλεσμα. Στις προχθεσινές εκλογές αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς (2.232 στο 99% των εκλογικών τμημάτων) όπως πρώτη είχε αναδειχθεί επίσης και στις εκλογές του 2004. Απόφοιτος του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επιστρέφει στη Λάρισα το 2006 και από τότε εργάζεται σε λογιστικό γραφείο. Τον περασμένο Δεκέμβριο συμμετέχει στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας μετά και τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, θα βρίσκεται στα έδρανα της Βουλής... Η συζήτησή μας με την κ. Διώτη έχει ως εξής:

* Στα «Δεκεμβριανά» κρατούσες ντουντούκα στα συλλαλητήρια της Λάρισας. Τώρα θα «φωνάζεις» και στα έδρανα της Βουλής;

- Η ιδιότητα του βουλευτή δεν είναι αξίωμα που απλά το περιφέρεις από δεξίωση σε δεξίωση ή το φοράς σαν κουστούμι όταν μπαίνεις στο κτίριο της Βουλής. Το να είσαι βουλευτής σημαίνει πέρα από την κοινοβουλευτική σου δράση, να είσαι στο δρόμο, δίπλα σε κάθε κίνημα των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, να ενώνεις τη φωνή σου με τη δική τους φωνή και να διεκδικείτε μαζί ένα καλύτερο αύριο. Η Αριστερά από τη φύση της είναι «ζωηρή», δεν φωνάζει μόνο για να ακουστεί αλλά και να προτείνει. Και όση δύναμη έχει και όση περισσότερη δύναμη επιθυμεί να αποκτήσει, για να εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας, θα συνεχίζει να φωνάζει και στη Βουλή και στους αγώνες.

* Έχεις συνειδητοποιήσει το αποτέλεσμα; Τι σημαίνει για σένα το γεγονός ότι μετά ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει βουλευτή ξανά στη Λάρισα μετά το 1996;

-Η νίκη δεν είναι προσωπική αλλά ανήκει σε όλους τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, στα μέλη του, στους φίλους και ψηφοφόρους του, που μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, καταφέραμε μαζί να φέρουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα και να έχουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο νομό. Είμαστε και είμαι χαρούμενη που μετά από 13 χρόνια, μπόρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει βουλευτή στο νομό Λάρισας. Για όλους εμάς και για μένα προσωπικά σημαίνει πολλή δουλειά, πολύ αγώνα και πολύ κόπο για να αναδείξουμε, να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε, μέσα και έξω από τη Βουλή, λύσεις για ζητήματα όπως το αγροτικό, τη διαχείριση των υδάτων, τις απολύσεις, την ανεργία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικολογία. Αυτός ο αγώνας όμως όσο δύσκολος κι αν είναι, είναι αγώνας δημιουργικός και σημαίνει ελπίδα και προοπτική σε μια εποχή που τα προβλήματα της Θεσσαλίας είναι κρισιμότερα από ποτέ.

* Τι είναι πιο σημαντικό για το ΣΥΡΙΖΑ; Το αποτέλεσμα από μόνο του, της εισόδου δηλαδή στη Βουλή ή η νέα σελίδα για το ΣΥΡΙΖΑ;

-Γιατί να τα διαχωρίζουμε; Η μικρή αλλά σημαντική αυτή επιτυχία στις εκλογές σίγουρα αποτελεί μια καλή αφετηρία και για τη νέα φάση στην οποία θα περάσει εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτό για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν διακατεχόμαστε από σύνδρομα κομματικού πατριωτισμού. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διεκδικήσεις της κοινωνίας. Η ενισχυμένη ριζοσπαστική αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποδειχθεί όχι απλά αναγκαία, όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα, αλλά και αναντικατάστατη στους πολίτες σε αυτή την κρίσιμη και νέα μεταβατική περίοδο για τη χώρα.

* Η νίκη του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό; Θα καταφέρετε να επιδράσετε στο πολιτικό σκηνικό όπως λέγατε και προεκλογικά «ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και τους αγώνες»;

-Δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό για τον τόπο γιατί μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του, ούτε έχει καταθέσει το πρόγραμμά του για διέξοδο από την κρίση που βιώνουμε. Στην απερχόμενη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δέσμη προτάσεων για κοινή δράση πάνω στα καίρια πολιτικά ζητήματα οι οποίες έπεσαν στο κενό . Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να επιδράσουμε στην πολιτική ζωή και να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα και από τη θέση της αριστερής αντιπολίτευσης, θυμίζουμε το άρθρο 16 ή το ζήτημα του Βοτανικού. Μέσα από τη Βουλή αλλά και μέσα από τους αγώνες θα επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος μέσα στην κοινωνία, που θα αλλάξει τους συσχετισμούς και θα στρέψει την πολιτική ζωή της χώρας σε κατεύθυνση υπέρ των εργαζομένων, των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, των ανέργων, της νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: