Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Ψυχιατρική Κλινική Νοσοκομείου Τρικάλων

Τρίκαλα 2008-01-25
Δελτίο Τύπου
Διαβάσαμε σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ( Πρωινός Λόγος ) ότι η Νομαρχία ΑΔΥΝΑΤΕΙ να υλοποιήσει ένα σημαντικό για τον νομό έργο. Την δημιουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο, με έτοιμη μάλιστα την μελέτη και εξασφαλισμένα τα χρήματα.!!!. Αναρωτιόμαστε τι ξέει και τι γνωρίζει ο Υπουργός που επισκέφτηκε τα Τρίκαλα. Για να τα μάθουμε όλοι μας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στον Υπουργό.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Ψυχιατρική Κλινική Νοσοκομείου Τρικάλων

Το Γ.Ν. Τρικάλων μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο 28,000 τ.μ.. Για την Ψυχιατρική κλινική σήμερα δεν υπάρχει χώρος στέγασης στο καινούργιο κτήριο. Έχει ληφθεί όμως απόφαση προ διετίας να αξιοποιηθεί στο παλιό Νοσοκομείο το ισόγειο όπου με τις κατάλληλες εργασίες διαμόρφωσης θα ήταν σε θέση να στεγάσει την Ψυχιατρική κλινική.
Η σχετική έγκριση είχε δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και η πίστωση ύψους 1,2 εκ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη, ο δε χρονικός ορίζοντας που έχει δοθεί για να απορροφηθεί το σχετικό κονδύλιο και να είναι έτοιμη η κλινική είναι μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου 2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχιακής Τρικάλων (ΑΝΕΝΤ) ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για την στέγαση της Ψυχιατρικής κλινικής στο παλιό νοσοκομείο. Οι τεχνικές υπηρεσίες όμως του υπουργείου τις απέρριψαν γιατί δεν πληρούσαν τις δομές και τις υποδομές με τις οποίες θα έπρεπε να λειτουργεί η Ψυχιατρική κλινική. Με αυτό τον τρόπο χάθηκαν 2 χρόνια, ο δε χρόνος των 11 μηνών που υπολείπετε λειτουργεί πλέον ασφυκτικά ως προς τις δυνατότητες περάτωσης του έργου και απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων.
Μοναδικοί χαμένοι από αυτήν την κατάσταση είναι οι εκατοντάδες ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή που έχουν ανάγκη νοσηλείας και οι οικογένειες τους, καθώς είναι αναγκασμένοι να τους πηγαίνουν για νοσηλεία στις 4 ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τις αγροτικές κατά κύριο λόγο οικογένειες και υψηλά κέρδη για τούς ιδιώτες κλινικάρχες.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Τι μέτρα θα πάρει άμεσα ώστε να λειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Τρικάλων;
• Με ποιους τρόπους σκέπτεται να αντιμετωπίσει τα ασφυκτικά όρια που υπάρχουν για την περάτωση του έργου, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί μέσω του τρίτου Κ.Π.Σ.;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: