Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΚΚΕ

Απάντηση στην ανακοίνωση της Ν.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ

( ή όταν η Αριστερά αλληθωρίζει βλέπει λάθος εχθρούς )

Μέσα στην κορύφωση μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης η ξεχασμένη κοινωνία στενάζει από τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Οι αγρότες της χώρας μας, ιδίως οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί του καθημερινού μόχθου και της έντιμης επιβίωσης, βίωσαν πρώτοι τις συνέπειες της. Η κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων που ακολούθησε την έκρηξη του κόστους παραγωγής, οδήγησαν στις μεγαλειώδεις πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις που συνεχίζονται στα μικρά και μεγαλύτερα μέτωπα της καθημερινής πάλης των κτηνοτρόφων, των ροδακινοπαραγωγών, των αμπελουργών, των ελαιοπαραγωγών. Κινητοποιήσεις που θα δυναμώσουν και θα ξεσπάσουν ξανά ορμητικά, αν δεν αλλάξει ριζικά η αγροτική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του θεμελιώδους δικαιώματος των λαών για ποιοτικά και προσιτά τρόφιμα.

Ακριβώς αυτά τα αιτήματα και οι ελπίδες των αγροτικών αγώνων και των κινημάτων, δεν μας επιτρέπουν να αρκεστούμε σε μια κριτική και απλή καταγγελία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της αγροτικής οικονομίας, ούτε να καλλιεργούμε αυταπάτες ότι τα προβλήματα θα λυθούν με μια «επιδιόρθωση» της λειτουργίας της αγοράς.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, είναι προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα και ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα πάλης και αγώνων που διαρκώς θα εμπλουτίζεται και θα διευρύνεται, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζοσπαστικές αλλαγές αύριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει την τακτική της ηγεσίας του ΚΚΕ που διαστρεβλώνει συνειδητά και σκόπιμα τις προτάσεις μας, με μοναδικό σκοπό τη ψηφοθηρία. Τα στελέχη του ΚΚΕ όμως, αναλαμβάνουν ταυτόχρονα και την τεράστια ευθύνη για την σύγχυση που προκαλούν και τον αποπροσανατολισμό και την αποδυνάμωση του αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι οι νεοφιλελεύθερες αντιαγροτικές πολιτικές της συμμαχίας συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών στην ΕΕ και των δικομματικών εταίρων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Επαναλαμβάνουμε τις ξεκάθαρες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική:

  • Ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, θα εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

  • Αύξηση των δαπανών της Ε.Ε. για τη γεωργία και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.

  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή και διατήρηση των ενισχύσεων για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς μετά το 2013.

Όσο για τη στάση τους απέναντι στα τραγικά οικολογικά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει το μοντέλο εντατικής γεωργίας, έχουμε να πούμε τα εξής:

Κατανοούμε την άρνηση τους να παραδεχτούν την παταγώδη αποτυχία ενός μοντέλου γεωργίας που ακολουθήθηκε και στις χώρες του «υπαρκτού». ‘Ένα μοντέλο που οδήγησε σε αλόγιστη καταστροφή οικοσυστημάτων ( το 1/3 των υδάτινων οικοσυστημάτων είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση, Αράλη, Βόλγας κλπ), χωρίς κιόλας να εξασφαλίσει την περιπόθητη επισιτιστική επάρκεια των λαών.

Θα τους ήταν ίσως χρήσιμο να μελετήσουν το Εθνικό Πρόγραμμα Διατροφής, που η Κούβα εφάρμοσε μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού» . Ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο έγινε στροφή από την εντατική μονοκαλλιέργεια κυρίως ζαχαροκάλαμου, στην απεξάρτηση της αγροτικής παραγωγής από τα ( στη πλειοψηφία τους εισαγόμενα) φυτοφάρμακα και λιπάσματα και την ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων. Ένα πρόγραμμα που, όχι μόνο έδωσε απάντηση στην εξαθλίωση που το εμπάργκο των ΗΠΑ επιδιώκει να οδηγήσει τον Κουβανικό λαό, αλλά έδωσε απίστευτη ώθηση στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με ρυθμούς έως και 250 – 350 % κάθε χρόνο !!!

Για το θέμα δε της περιβόητης εκτροπής του Αχελώου, η ηγεσία του ΚΚΕ χρωστάει μια μεγάλη συγγνώμη για τις αυταπάτες που καλλιεργεί τόσα χρόνια τώρα στους αγρότες της Θεσσαλίας. Μια συγγνώμη και μια αυτοκριτική, για τη συναίνεση τους στη κατασπατάληση εκατοντάδων δις σε ένα «φαραωνικό» έργο, που μέχρι να ολοκληρωθεί δε θάχουν μείνει πια αγρότες να καλλιεργούν τη γη τους. Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά πως είναι εγκληματικό η – αμφισβητήσιμη ­- ανάπτυξη μιάς περιοχής, να γίνεται καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον μιάς άλλης. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κάλυψη των αναγκών άρδευσης και ύδρευσης του Θεσσαλικού κάμπου με ορθή διαχείριση του νερού, μέτρα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων και ήπια εγγειοβελτιωτικά έργα με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι ή άμεσα εφαρμόσιμη και με ελάχιστο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος λύση στο πρόβλημα .

Δεν θα απαντήσουμε στα προκλητικά ψέματα τους, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα. Όλοι όσοι δεν βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από τα μυωπικά γυαλιά του κομματικού συμφέροντος, ξέρουν και θυμούνται καλά την συνέχιση της μάχης από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τους αγωνιστές αγρότες, όταν έσπασε το μπλόκο των Τεμπών. Ξέρουν και θυμούνται ότι, οι ίδιοι οι αγρότες έδωσαν ηχηρή απάντηση και απομόνωσαν τις πολιτικές του «ένδοξου απομονωτισμού» και της καταγγελίας κάθε προσπάθειας αυτοοργάνωσης και αγωνιστικής διεκδίκησης τους, που με «συνέπεια» ακολουθούν τα αγροτικά στελέχη του ΚΚΕ.

Δηλώνουμε όμως ρητά και ξεκάθαρα ότι, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που ολοένα μεγαλώνουν και στον αγροτικό χώρο, θα επιμένουν ενωτικά και αριστερά και θα δίνουν βροντερό παρόν στις μάχες που θα δώσει το αγροτικό κίνημα από τις 5 του Οκτώβρη. Για να αλλάξει το τοπίο της απόγνωσης και να ανοίξει ο δρόμος για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα μας για τη ριζοσπαστική αγροτική ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Οι πρόσφατες επιτυχίες της Γερμανικής και της Πορτογαλικής Αριστεράς, δυναμώνουν τις ελπίδες μας.

Καλούμε τις αγρότισσες και τους αγρότες, τους γεωτεχνικούς επιστήμονες, τη νεολαία που απαιτεί το μέλλον που της έκλεψαν, τον κόσμο της υπαίθρου αλλά και το σύνολο των εργαζομένων που έχουν θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα τη διασφάλιση ποιοτικής και προσιτής τροφής, στις εκλογές της 4ης του Οκτώβρη να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ . Για ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό στη Βουλή και στους αγώνες.


Γραγείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων


Δεν υπάρχουν σχόλια: