Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Τμήμα Παιδείας Τρικάλων

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Με ένα επίκαιρο όσο και διαχρονικό πρόβλημα που αφορά τις δομές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, άνοιξε την Τρίτη 17 Ιουνίου ο κύκλος των εκδηλώσεων- συζητήσεων που έχει προγραμματίσει η επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τρικάλων. <Προαγωγικές και Πανελλαδικές εξετάσεις: Αιτία και δείκτης οπισθοδρόμησης του εκπαιδευτικού συστήματος> ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της ΤΕΔΚ με εισηγητή τον κ. Γιώργο Τσιάκαλο, καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσιάκαλος τόνισε πως στη χώρα μας καταστρατηγούνται συστηματικά οι βασικές επιστημονικές προϋποθέσεις διεξαγωγής των εξετάσεων (αντικειμενικότητα, αξιοπιστία, εγκυρότητα ).
Στη συνέχεια υπογράμμισε το γεγονός πως μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν σύστημα προαγωγικών και εισαγωγικών για τα πανεπιστήμια εξετάσεων ενώ πρόβαλε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζονται σε μια σειρά αναπτυγμένων εκπαιδευτικά κρατών, όπως η Φιλανδία, η Γερμανία, η Ιαπωνία κ.α.
Το φαινόμενο των προαγωγικών και εισαγωγικών εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκ/ση είναι άμεσα συνδεδεμένο με την άσκηση εκπ/κής πολιτικής η οποία δεν έχει ως προτεραιότητα την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών όλων των κοινωνικών στρωμάτων παρά μόνο όσων μπορούν να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.
Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα μας δαπανά το 2,9 % του ΑΕΠ για την παιδεία ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη ΕΕ είναι 7,8%.
Σημείωσε ακόμη τις αρνητικές συνέπειες του εξεταστικού συστήματος όπως βιώνονται από τους μαθητές αλλά και τις οικογένειές τους.
Η περίοδος των εξετάσεων είναι περίοδος άγχους, αναστάτωσης ,οικονομικής αιμορραγίας λόγω άνθησης της παραπαιδείας, αίσθημα απόρριψης σε περίπτωση αποτυχίας κ.λ.π.
Κλείνοντας στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική και οικονομική σημασία που αποδίδουν όλες οι οικονομικά αναπτυγμένες χώρες στα θέματα ποιότητας προγραμματισμού και αποτελεσματικότητας της εκ/σης.
Για τη χώρα μας ανέδειξε ως προτεραιότητα για τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και ως ευθύνη των εκπ/κών ,των μαθητών, των γονέων και όλων των προοδευτικών πολιτών, τη διαρκή αμφισβήτηση και των αγώνα για μια παιδεία που θα έχει ως βασικό άξονα και στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των παιδιών όλης της χώρας.
Η επόμενη μας εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο με το ξεκίνημα της νέας σχολικής περιόδου, με θέμα τα σχολικά βιβλία και δυσκολίες αυτών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: